Gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, hogy azonnal választ kaphasson rájuk.

Szabályozással kapcsolatos kérdések:

A panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló 2023. évi XXV. törvény, 2023. július 24. napjától alkalmazandó az első körben érintett szervezetekre.

Visszaélés-bejelentési rendszert kell üzemeltetniük az alábbi szervezeteknek:

 • Kihirdetéstől számított 60. naptól érintettek:

  • minden 250 fő foglalkoztatotti létszám feletti szervezet,
  • 50 fő foglalkoztatotti létszám feletti állami szerv
  • 50 fő foglalkoztatotti létszám feletti állami szerv irányítása vagy felügyelete alatt álló költségvetési szerv,
  • 50 fő foglalkoztatotti létszám feletti az állam tulajdonában vagy tulajdonosi joggyakorlása alatt álló szervezet, gazdasági társaság, létszámtól függetlenül minden olyan szervezet, amely a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény (Pmt.) hatálya alá tartozik.

 

 • 2023. december 17. napjától érintettek:

  Minden legalább 50 főt foglalkoztató szervezet, legyen szó gazdasági társaságról, alapítványról, vagy bármi egyéb szervezetről.


 • 2025. január 1. napjától érintettek:​

  • 10 000 főnél több lakosú települések helyi önkormányzatai
  • legalább 50 főt foglalkoztató helyi önkormányzat irányítása vagy felügyelete alatt álló költségvetési szervek,
  • helyi önkormányzat tulajdonában, tulajdonosi joggyakorlása alatt álló szervezetek és gazdasági társaságok.
 

A belső visszaélés-bejelentési rendszerben bejelentést tehet:

 

a) az érintett szervezet által foglalkoztatott,

b) az a foglalkoztatott, akinek a szervezettel a foglalkoztatásra irányuló jogviszonya megszűnt,

c) az a személy, aki esetében e jogviszony létesítésére vonatkozó eljárás megkezdődött a szervezetnél,

d) az egyéni vállalkozó, az egyéni cég, ha a szervezettel szerződéses kapcsolatban áll,

e) a szervezet tekintetében tulajdonosi részesedéssel rendelkező személy,

f) a szervezet ügyviteli, ügyvezető, illetve felügyelő testületéhez tartozó személy, ideértve a nem ügyvezető tagot is,

g) a szervezettel szerződéses kapcsolat létesítésére vonatkozó eljárást megkezdett, szerződéses kapcsolatban álló vagy szerződéses kapcsolatban állt vállalkozó, alvállalkozó, illetve beszállító felügyelete és irányítása alatt álló személy,

h) a szervezetnél tevékenységet végző gyakornok és önkéntes,

i) a szervezettel a d), e) vagy g) pont szerinti jogviszonyt vagy szerződéses kapcsolatot létesíteni kívánó olyan személy, aki esetében e jogviszony vagy szerződéses kapcsolat létesítésére vonatkozó eljárás megkezdődött, és

j) az a személy, akinek a d), e) vagy g) pont szerinti jogviszonya vagy szerződéses kapcsolata a szervezettel megszűnt.

 

Foglalkoztatásnak minősül minden olyan jogviszony, amelyben a foglalkoztatott a foglalkoztató részére és annak irányítása alatt ellenérték fejében tevékenységet végez vagy önmaga foglalkoztatását végzi.

A Whisly-ben korlátlanul hozhatók létre bejelentési csatornák, így például bármely jogszabályhoz vagy a szervezet által saját hatáskörében bevezetett etikai kódexhez, etikai szabályokhoz kapcsolódóan. Ezeken felül létrehozható bejelentési csatorna bármilyen egyéb célra is, így gyűjthetők ezen keresztül termeléshatékonyságot növelő munkavállalói ötletek vagy akár partneri visszajelzések.

Szoftverrel kapcsolatos kérdések:

A szerződéskötést követően küldünk Önnek egy linket, amin keresztül már csak regisztrálnia kell a rendszerben és azonnal használatba is veheti a szoftvert. A regisztráció tehát kb. 2 percet vesz igénybe.

A Whisly felülete roppant felhasználó barát és könnyen kezelhető.

A felhasználói kézikönyvünkben minden szükséges információt megtalál a rendszer használatával kapcsolatban, azonban, ha további segítségre lenne szüksége, csapatunk szívesen áll rendelkezésére. Keressen minket bizalommal.

A Whisly-t kifejezetten úgy fejlesztettük, hogy a segítségével BÁRKI számára könnyen kivizsgálható legyen egy bejelentés, ezért is alkottuk meg többek között az iratminta automatikát, amely nemcsak az általunk biztosított iratmintákat tölti fel a szükséges adatokkal, hogy azt egy gombnyomással továbbítani lehessen,  hanem az Ön által készített iratokat is képes kezelni és kitölteni a szükséges adatokat, ezzel is megkönnyítve az ügyintéző munkáját.

A bejelentési csatornák leegyszerűsítve azok a bejelentéstípusok, amelyek közül választani lehet, ha valaki bejelentést kíván tenni. Egy bejelentési csatorna a Visszaélés-bejelentési irányelv szerinti bejelentések, másik az etikai kódex megsértése miatti bejelentések és így tovább. A Whislyben korlátlan bejelentési csatorna létrehozható.

Az etikai forródrót a visszaélés-bejelentési szoftver szinonímája. Olyan online rendszert jelent, melyen keresztül etikai szabálysértéseket lehet bejelenteni. A Whisly is etikai forródrótnak minősül.

A Whisly-t kifejezetten úgy fejlesztettük ki, hogy a segítségével BÁRKI könnyen ki tudjon vizsgálható egy bejelentés. Nem csak a vizsgálat elvégzéséhez szükséges feladatokat rögzítettük segítség gyanánt egy minta workflow formájában, hanem az egyes feladatok kapcsán minden információ, fájl és e-mail is egy felületen kezelhető.

A Whislyben biztosítunk iratmintákat a felhasználóknak, azonban emellett feltölthetik a saját iratmintáikat is a rendszerbe, amelyben meghatározott változókat is használhatnak. A változók használatával ugyanazok az iratminták minden ügyben legenerálhatók az adott bejelentés adataival feltöltve, így például a vizsgálatot végző vagy a bejelentő nevével, a bejelentés időpontjával, ügyszámmal stb.

IGEN!

A Whisly-t sem funkcionalitásban, sem testreszabhatóságban nem szerettük volna korlátozni, így a visszaélés-bejelentések kezelése mellett, még számtalan típusú bejelentés megtételére használhatja.

Napjainkban egyre jobban terjednek az Etikai kódexek, melyekben a szervezetek a jogszabályi kötelezettségen felül is meghatározhatnak etikai olyan szabályokat, melyek betartása kötelező a munkavállalóik részére. Ezen szabályok megsértése esetére is elkészítettünk egy minta bejelentő kérdéssort, melyet azonnal használhatnak is a felhasználóink.

Természetesen ezeken felül Felhasználóink a tetszésük szerint bármilyen további bejelentéstípust létrehozhatnak, hogy bármilyen témában értesüljön a szervezetet érintő információkról.

A felhasználók azok, akikhez a bejelentés megérkezik, ők tarthatják a kapcsolatot a bejelentővel és vizsgálják ki az adott ügyet. Csak azok a személyek lehetnek felhasználók, akik egyedi jogosultságot kaptak erre. Az adminisztrátorok menedzselhetik és láthatják a szervezethez tartozó felhasználókat a rendszerben. Valamennyi csomagunkban korlátlan felhasználói fiók hozható létre minden szervezethet kapcsolódóan.

Bejelentéstípusnak azokat a bejelentési csatornákat nevezzük, amelyeken keresztül az arra jogosultak jelezhetik észrevételeiket, bejelentést tudnak tenni. Máshogy fogalmazva tehát ezek a különböző típusú bejelentések fogadására szolgáló kérdéssorok.

A Whisly rendszerében előkészítettük a Visszaélés-bejelentési törvény, az etikai bejelentések és az egyéb jogszabályokon alapuló bejelentések megtételére és fogadására alkalmas csatornákat, melyeken felül szabadon kialakítható bármilyen bejelentéstípus vagy bejelentési csatorna a szervezet igényei szerint.

A Whisly-ben lehetőség van anonim bejelentések tételére is, mely teljes anonimitást ad a bejelentő számára, így még az ügyet kivizsgáló személy számára sem lesz beazonosítható a bejelentő.

A bejelentő a bejelentés megtétele után kapott egyedi azonosítóval és jelszóval bármikor beléphet a „Korábbi bejelentéseim” elnevezésű online felületre, ahol visszanézheti korábbi bejelentéseit, továbbá lehetősége van azok kiegészítésére is. A bejelentő ilyen esetben csak és kizárólag a saját bejelentéseit láthatja.

Árazással, Szerződéskötéssel kapcsolatos kérdések:

A Whisly-nél NINCS beüzemelési díj! Sem egyéb rejtett költségek!

NEM! A Whisly-nél annyi bejelentéstípust kezelhet, amennyit csak szeretne. Annyi bejelentési csatornát hozhat tehát létre, ahányra csak szüksége van.

NEM! A Whisly-nél korlátlan számú felhasználóval rendelkezhet. Ön döntheti el, hogy ki kezelje az egyes bejelentéstípusokat.

Minden csomagunk teljes funkcionalitással vehető igénybe, havidíjas szolgáltatásként.

Nálunk nincs belépési díj, sem egyéb időközben felmerülő díjak.

A szervezet nagyságától függően 3 csoportra bontottuk a havidíjakat, melyekről pontosan tájékozódhat az „Árak” menüpontra kattintva.

Keressen minket a „Kapcsolat” menüpont alatt található elérhetőségek bármelyikén, majd ezt követően felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Hívja ügyfélszolgálatunkat!

Kérjen visszahívást!

KAPCSOLAT

Próbálja ki a Whisly-t!

Töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat, hogy Ön is elkezdhesse használni a gyors és gördülékeny visszaélésbejelentés minden előnyét.